12 september 2022

Dag 21. Dinsdag 6 september 2022. Austin - 78 mijl

Na het ontbijt, dat ook al zo uitgebreid is met yoghurt, eieren, wafels, worstjes, hamburgers en natuurlijk gravy, gritters, bagels, wafels, zoete broodjes, muffins en natuurlijk gewoon toast gaan we naar downtown Austin. Het is even zoeken naar een parkeerplaats maar uiteindelijk parkeren we gewoon in de parkeergarage bij het visitor center van het Capitool. De eerste 2 uur kun je hier gratis parkeren en het maximum is $12 per dag. Absoluut niet duur dus. De vorige keer zijn we naar het Capitool geweest en een lang bezoek hoeft voor ons nu niet, we beperken ons tot de toiletten en de benedenverdieping. De toeristen worden al volop rondgeleid. Wij wandelen via Capitol naar 6th Street en lossen ondertussen ook enkele geo-puzzeltjes op.
We hadden het eerder al gelezen en we moeten het helaas bevestigen, er zijn veel zwervers op straat, de ene nog smeriger dan de andere en meer dan we ons van ons vorige bezoek herinneren. Ze doen soms behoorlijk gestoord, maar als de politie in de buurt is, blijken ze behoorlijk adequaat te kunnen reageren. De politie op zijn beurt lijkt meer aandacht te hebben voor de zwarte medemens dan zijn blanke medebroeder. Etnisch profileren zien we letterlijk gebeuren voor de koffietent waar wij bij het raam een kopje koffie drinken, waar een donkere man, die er niet eens als zwerver uitziet, behoorlijk door de politie wordt uitgedaagd. Hij reageert gelukkig niet
We wandelen even over 6th Street waar ’s-avonds en ’s-nachts de kroegen gevuld zijn en in iedere kroeg een bandje speelt, variërend van Country tot Techno en van pop tot Hardcore Metal. Overdag stinkt het er alsof er nog niet is schoongemaakt en het geheel maakt op ons een verloederde indruk. De politie patrouilleert hier met veel agenten en auto’s en misschien wel juist daardoor maakt het geheel geen prettige indruk op ons.

We maken een stop bij de Barton Greek Mall. Een mall zoals alle andere, dus niets speciaals te verwachten, gewoon groot met een uitgebreid aanbod aan winkels een diensten. We wandelen even binnen bij de Apple Store. Ongelooflijk hoeveel personeel daar rondloopt. Minstens zoveel medewerkers als klanten.
We raken aan de praat met een van de medewerkers, een Noor die 15 jaar geleden als correspondent van een krant in New York terechtkwam en inmiddels met een Amerikaanse is getrouwd en nu in Austin woont. Hij werkt nog steeds freelance voor de krant, maar voor zijn sociale contacten vindt hij het prettig om bij de Apple Store te werken. Gegarandeerd inkomen van $24 p/u en een goede zorgkostenregeling. Personeelstekort hebben ze hier nooit gehad. Op alle andere plekken melden organisaties – vooral hotels en restaurants – dat ze personeelstekort hebben en dat er minder service is dan verwacht mag worden. Wij krijgen maar niet helder hoe dat precies zit. Als alle sectoren kampen met personeelstekort, waar zijn die mensen dan gebleven??
Terug naar het hotel stoppen we nog even bij een van de lokale brouwerijen. We drinken een biertje in de Biergarten en rijden dan via de binnenwegen terug naar ons hotel. De “snelwegen” zijn ons tijdens het spitsuur te druk en te file-gevoelig. We genieten van de Happy Hour en de Kick Back en maken het vandaag niet te laat, hoewel we natuurlijk wel nog even sport kijken tijdens het schrijven van het verslag.
Waren we bijna vergeten. Vanmorgen toen we naar Austin gingen kwamen we terecht in de universiteitswijk, compleet met mega-sportstadion waar de college football wedstrijden worden gespeeld die we 's-avonds op tv zien. Esmée gaat een fotootje nemen terwijl Jos de ingang van het parkeerterrein van het politiebureau blokkeeert met de auto (er is geen andere stopplaats). Het gaat allemaal net goed.