06 september 2022

Dag 19, zondag 4 september 2022. Bandera – Bulverde – Gruene- New Braunfels (80 mijl)

Vandaag is het Labor day weekend, maar ook de dag dat Max Verstappen de Dutch Grand Prix zal rijden. Waar we vorige week in Fredericksburg – net als in alle andere hotels - ESPN2 konden ontvangen, is dat hier in Bandera geen optie. We luisteren uiteindelijk maar naar Grand Prix Radio en horen zo van de winst van Max. Verder is het, ondanks de inspanning van Olaf Mol, toch erg lastig om je een beeld te vormen wat er echt gebeurt op het circuit. We checken uit en lopen nog even over Mainstreet, vandaag gaat het feest hier verder. Maar op dit tijdstip is er nog weinig actie.
We droppen wat TB's in de cache bij de kerk, lopen nog een rondje en besluiten dan om niet op de activiteiten te wachten maar alvast richting New Braunfels te rijden. De bedoeling is immers dat we vandaag gaan shoppen in de outlet. Hoewel het maar 2 rechte wegen zijn heeft de navigatie van de auto wederom moeite met opstarten. Geen idee wat het is, maar irritant is het wel. Uiteindelijk zal deze pas na 40 mijl “aanspringen”.
Het is een rustige route die eer doet aan de naam van het gebied: Hill Country, dus veel op en neer. Ondanks de weinige auto’s op de weg en nog minder huizen langs de route, staan er veel reclameborden voor van alles en nog wat. Er moeten veel winery’s zijn, maar die zitten in ieder geval niet langs onze route. We stoppen bij de Walmart in Bulverde, want de Cola Zero is op (ja we drinken echt nog iets anders dan bier en dry martini ;-) ). We nemen meteen een lekker footlong broodje mee, maar als we daarna nog maar net op weg zijn, laten we ons verleiden door een gezellig uitziend terras voor een drankje en een broodje. Op het terras wordt er bingo gespeeld en er zijn allemaal tafel- en gezleschapsspelletjes.
We vervolgen onze reis en komen aan bij de Microtel Inn & Suites in Braunfels. In deze stad moet je volgens ingewijden even naar de gerestaureerde brug om een mooi uitzicht te krijgen. Het is 8 blokken bij ons hotel vandaan en we zien dat de rivier een populaire plaats is bij locals om te relaxen, te zwemmen, suppen en te vissen. En je kunt er ook bij de plaatselijke uitspanning aan de rivier trouwen
We hebben nog tijd om naar Gruene te gaan. Gruene is een wijk aan de overkant van de rivier. In 1840 kwamen veel Duitsers naar New Braunfels om zich te settelen. Voor Ernst Gruene met zijn familie was er geen plek om een katoenfarm te starten, dus kochten ze de het land dat nu Gruene is. Ernst bouwde er eerst een huis voor zichzelf, later ook voor zijn zoons en nog later ook voor zijn personeel. Na een glorieperiode raakte het stadje enigszins in verval en als er niet een gisse architectuurstudent, Chip Kaufmann, was geweest die ontdekte dat een deel van de huizen in Victoriaanse stijl waren gebouwd en op de lijst van historische gebouween thuishoorden, was er mogelijk weinig van Gruene over geweest. Een paar slimme projectontwikkelaars herstelden de resterende gebouwen en maakten er een heus toeristisch paradijs van.
Op de dag dat wij er zijn spelen er overal bandjes, krioelt het er van de toeristen en eigenlijk is dit niet ons type vermaak. Teveel mensen op een te kleine oppervlakte, dus dringen in de shops, overvolle danszaaltjes en terrassen, file-lopen op het trottoir. We vinden een kroeg met een grasveld, waar een band staat te spelen die er werkelijk zin in heeft. Blijkbaar is het een gelegenheidsband, want net als wij er zijn, vertrekken er twee muzikanten en komen er twee nieuwe bij. Ze spelen blues-pop en blijkbaar doen ze dit regelmatig en met overgave. Bij dit terras moet je je ID laten zien omdat er sterke drank wordt verkocht. Wij nemen een biertje en cola maar omdat de creditcard automaat het niet doet hoeven we niet te betalen. Tja ook dit is Amerika, niet vragen of we op een andere manier kunnen betalen. Als het apparaat het niet doet kan de klant niet betalen, we maken het ieder jaar wel een keer mee.
We rijden nog even naar het oude centrum van New Braunfels, maar het geheel kan ons niet echt bekoren, al zijn er wel wat leuke muurschilderingen.
Bij het hotel drinken we nog een drankje en vinden het dan ook welletjes voor vandaag. Van shoppen is het niet meer gekomen, dat komt morgen wel.