06 september 2022

Dag 18, zaterdag 3 september 2022. Bandera (0 mijl)

Na een wat onrustig nachtje gaan we vroeg ons bed uit. Om 9 uur beginnen de festiviteiten in het dorp en om 10 uur is de Parade waar we zeker bij willen zijn. Onsderweg zien we een standje dat duidelijk pro-Trump is "Keep Texas Red. We zien ook de bekende longhorn voor de foto. De verkeersregelaars zijn al in de weer als wij door Mainstreet lopen. Je kunt gratis biscuits met gravy en koffie halen. De koffie willen we wel, biscuits met gravy is niet aan ons besteed. Om half 10 klinkt het geweerschot en start er een gunfight. Net als in Fort Worth zijn het bejaarde vrijwilligers die een toneelstukje opvoeren. Alleen wordt hier het verhaal iets beter neergezet en worden er maar twee slachtoffers gemaakt. Het duurt een kwartiertje en dan nemen we plaats langs de route van de parade.
We zijn een van de weinigen die staan, de traditie is om met je stoeltje langs de kant van de weg te zitten en daarmee je plek voor de parade te reserveren. Iets over tienen en komt de stoet aan, voorafgegaan door een cattle drive. Al snel blijkt dat deze longhorns iets minder gedwee zijn dan die in Fort Worth, want ze nemen al rennend hun eigen route kris kras door elkaar waarbij er zelfs wat longhorns vallen. Het publiek deinst achteruit. Toch even schrikken als die grote beesten op je afkomen. We zijn zo verbouwereerd en ook wat geschrokken dat we geen foto van dit tafereel hebben gemaakt. Een echte stampede. Maar de cowboys te paard slagen erin een deel van de kudde weer bij elkaar te krijgen.
Daarna volgen de andere paradedeelnemers, waaronder veel reclameauto’s van waaruit snoep wordt gestrooid, natuurlijk de highschool band, de brandweer en de sheriff, Ranches waar je paard kan (leren) rijden, een praalwagen met notabelen en anderen die even in de belangstelling willen staan. Het enige dat ontbrak was het volkslied vooraf, maar gezien de lengte van Mainstreet, was het ook wel een echte challenge geworden om die allemaal gelijktijdig in koor te laten zingen.
Wij wandelen langs de kramen met streekproducten, variërend van mini donuts, snowballs, Texaans zout in allerlei smaken en geuren, hondenriemen en levensgevaarlijke messen. Eigenlijk niet anders dan een mini-jaarmarkt bij ons, maar toch leuk. ’s Middags heeft het OST-restaurant een speciaal lunchbuffet ter ere van dit labor weekend. Als we zien dat het wederom biscuits en gravy zijn dit op het menu staan, kiezen wij voor een andere plek. We moeten een half uurtje wachten voor er een tafeltje vrij is, maar op het terras van TJ’s and the Old Forge met een gekoelde Blue Moon draft is dat prima te doen.
We vinden nog een traditional cache bij the Silver Dollar en lopen langs wat muurschilderingen die tegelijk een labcache zijn. We drinken nog een biertje bij the Kickback Korner Bar, waar we een man uit Colorado tegenkomen die jarenlang satelieten had gemaakt voor NASA en vervroegd was gepensioneerd om in een klein stadje in Texas te gaan wonen. Dat stadje is inmiddels ook weer te groot voor hem, dus een verhuizing naar Bandera lijkt hem wel wat.
Er is van alles te doen in het dorp deze dagen, gisterenavond was er naast veel muziek en bier ook nog bingo en karaoke. Vanavond is er nog een rodeo, maar omdat we er al een in Fort Worth hebben gezien laten we deze aan ons voorbij gaan en brengen we de avond door in ons motel. De andere gasten laten zich niet zien, dus settelen wij ons in de woonkamer met een lekker glaasje. Zal afkicken worden van alle lekkere biertjes als we weer in Nederland zijn.